Aromatyczny kalafior w cieście

Doskonałe danie na grillowe przyjęcie. Zapomnij o sztućcach i jedz je rękami. Pyszna zabawa gwarantowana!

Trudność
Ostrość
Czas
40 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty Patak's Tikka Masala
  • 75 g mąki ryżowej
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka uprażonego kuminu
  • woda gazowana
  • olej roślinny do smażenia
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli, kuminu, kolendry, imbiru, czarnego pieprzu, granulowanego czosnku

 

Salsa pomidorowa:

  • 4 pomidory
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 20 g świeżej kolendry
  • sól do smaku
  • zielony kardamon mielony
  • przyprawy: po ½ łyżeczki soli, kuminu, kolendry, imbiru, czarnego pieprzu, granulowanego czosnku

Przygotowanie

1. Kalafior podziel na różyczki. Pomidory z czosnkiem i solą wyłóż na blaszkę posmarowaną olejem, upiecz, po czym odstaw do ostygnięcia.


2. Kalafior zamarynuj w paście Patak's Tikka Masala połączonej z kuminem i szczyptą soli. 


3. Z mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej, odrobiny wody gazowanej i 1 łyżeczki pasty Patak's Tikka Masala przygotuj gęste ciasto. Różyczki kalafiora obtocz w cieście i usmaż na głębokim tłuszczu, uważając, by ich nie przypalić.


4. Pomidory z czosnkiem, gałązki kolendry w całości, uprażony kumin i odrobinę soli wyłóż na deskę do krojenia i grubo posiekaj tak, by całość miała konsystencję salsy. Podawaj ją jako dodatek do kalafiora.