Indyjska zapiekanka z wołowiną
Potrawa w sam raz na duży głód. Możesz podawać ją z dodatkiem ulubionego sosu, np. dipu jogurtowego z czosnkiem.
Trudność
Ostrość
Czas
50 min
Udostępnij
Składniki
Porcja dla 4 osób
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 słoik sosu pomidorowego Patak's Butter Chicken
- 100 g marchewki
- 50 g pora
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 400 g purée ziemniaczanego
Przygotowanie
1. Cebulę, czosnek i por drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj marchewkę i por. Smaż do czasu, aż warzywa będą miękkie.
2. Na osobnej patelni rozgrzej resztę oleju i lekko podsmaż wołowinę. Dodaj sos pomidorowy Patak's Butter Chicken oraz podsmażone warzywa i gotuj przez 3-4 minuty.
3. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż warstwę purée ziemniaczanego. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch się zrumieni. Zapiekanka smakuje najlepiej podana na gorąco.