Trudność
Ostrość
Czas
60 min.
1. Jagnięcinę pokrój na duże kawałki i włóż do miski. Dodaj jogurt grecki, kurkumę oraz kumin, po czym dobrze wymieszaj. Przykryj i włóż na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
2. Mięso wraz z marynatą wyłóż na blachę, a następnie wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grill i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch zacznie się rumienić. Jagnięcina nie będzie całkowicie upieczona, ale dojdzie później w sosie. Mięso odłóż na bok.
3. 3 łyżki oliwy z oliwek wlej do garnka z grubym dnem. Dodaj przyprawę garam masala, czosnek oraz imbir i smaż przez kilka minut. Dołóż sos pomidorowy Patak's Tikka Masala i podgrzewaj ok. 10 minut.
4. Bakłażan pokrój na duże kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwną). Podsmażaj bez oleju przez 10 minut do czasu, aż bakłażan zmięknie i zarumieni się. Aby bakłażan nie przywarł do dna naczynia, pamiętaj, by często go mieszać.
5. Do sosu dodaj kolendrę, jagnięcinę oraz bakłażan i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Jeśli sos zacznie gęstnieć, naczynie przykryj pokrywką.
6. Całość dopraw do smaku solą. Przed podaniem potrawę udekoruj kolendrą. Smak dania świetnie uzupełni ryż basmati i jogurt.