Kalafior tikka gobi

Danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni indyjskiej: doskonały smak, starannie dobrane przyprawy i niezapomniane doznania kulinarne. Takiego kalafiora jeszcze nie znacie.

Trudność
Ostrość
Czas
100 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty Patak's Tikka Masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki lekko tłuczonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • Patak's Pikle Limonkowe jako dodatek

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. W misce zmiksuj jogurt grecki, pastę Patak's Tikka Masala, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną kolendrę. Kalafior obtocz marynatą i odstaw.

2. Na patelni roztop masło. Dodaj kminek i paprykę. Podsmaż przez 5 sekund.

3. Zmniejsz ogień i dołóż przecier pomidorowy. Dobrze wymieszaj (w tym celu można użyć trzepaczki).

4. Kalafior włóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj pokrywką i piecz przez 80 minut, aż będzie miękki, pamiętając, by co 20 minut kalafior podlewać doprawionym masłem.

5. Serwuj na ciepło. Smak potrawy świetnie uzupełnią Patak's Pikle Limonkowe.

Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz również

Pyszna mieszanka soczystych limonek z tradycyjnymi przyprawami.