Łosoś tandoori z warzywami

Łosoś tandoori z warzywami

Połączenie ryby, warzyw i naszego sosu pomidorowego Patak's Tandoori tworzy trio doskonałe. Przygotuj je na spotkanie z przyjaciółmi, a na pewno na długo zostanie w pamięci gości!

Trudność

Ostrość

Czas

60 min.

sos-pomidorowy-tandoori
Ten przepis wymaga

Sos pomidorowy Tandoori

Aromatyczny sos pomidorowy z dodatkiem śmietanki, cebuli, imbiru, migdałów i wędzonej papryki.

Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 450 g sosu pomidorowego Patak's Tandoori
  • 400 g świeżego łososia bez skóry
  • 200 g różyczek brokułów
  • 100 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Brokuły gotuj do momentu, aż będą półtwarde. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.

2. Groszek ugotuj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

3. Łososia pokrój w kostkę, a następnie oprósz go solą oraz pieprzem i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj warzywa.

4. Całość polej sosem pomidorowym Patak's Tandoori. Naczynie przykryj folią aluminiową. Piecz przez 40 minut. Przed podaniem potrawę można udekorować kolendrą i świeżym groszkiem cukrowym.