Pieczony indyk z salsą

Smakuje tak, jak wygląda – pysznie! To lekkie, aromatyczne, zdrowe i kolorowe danie, które z pewnością zadowoli podniebienia osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 400 g piersi indyka
  • 2 łyżeczki pasty Patak's Mild Curry
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

 

Salsa:

  • 1 łyżka Patak's Mango Chutney
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1-2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina papryczki chili

Przygotowanie

1. Pierś indyka zamarynuj w paście Patak's Mild Curry z dodatkiem jogurtu. Odstaw na co najmniej 30 minut. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.

2. Przygotuj salsę: cebulę, pomidorki koktajlowe, paprykę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. W wersji ostrzejszej – posiekaj również ostrą papryczkę chili.

3. Patak's Mango Chutney wymieszaj z olejem i wszystkimi składnikami salsy. Na koniec dodaj sok z limonki. Całość odstaw na 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Upieczoną pierś indyka pokrój w plastry i podawaj z dodatkiem przygotowanej salsy.

Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz również

Smakowite połączenie soczystych owoców mango i aromatycznych przypraw, m.in. kminu rzymskiego i chilli.