Pierś kurczaka z kolorową salsą

Świetne danie na przyjęcie w gronie przyjaciół – smakuje i prezentuje się na piątkę z plusem!

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 2 duże piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty Patak's Mild Curry
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Salsa:

  • 1 łyżka Patak's Mango Chutney
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego mango
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 zielonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych)
  • sok z 1/2 limonki
  • 1-2 łyżki posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina papryczki chili

Przygotowanie

1. Piersi kurczaka zamarynuj w paście Patak’s Mild Curry z dodatkiem jogurtu. Odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki.

2. Zamarynowane mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i piecz przez 30 minut.

2. Przygotuj salsę: cebulę, pomidorki koktajlowe, paprykę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj. W wersji ostrzejszej – posiekaj również ostrą papryczkę chili.

3. Patak's Mango Chutney wymieszaj z olejem i wszystkimi składnikami salsy. Na koniec dolej sok z limonki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym wstaw na 30 minut do lodówki.

4. Upieczone piersi kurczaka pokrój w plastry i podawaj z salsą.

Do przygotowania tej pysznej potrawy potrzebujesz również

Nasza autentyczna mieszanka aromatycznych przypraw, kolendry, papryki i imbiru została stworzona do przyrządzania łagodnego curry.