Ryba tandoori z pomidorami

Warzywa, czosnek, imbir, ryba i nasz sos tworzą pyszną, orientalną całość, obok której nie można przejść obojętnie. Palce lizać!

Trudność
Ostrość
Czas
20 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 100 g cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g sosu pomidorowego Patak's Tandoori
  • 50 g imbiru w kawałku
  • 350 g pomidorów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 400 g białej ryby, np.: dorsz, maślana
  • olej do smażenia
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • kolendra do dekoracji

Przygotowanie

1. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki, sos pomidorowy Patak's Tandoori i drobno posiekany imbir. Gotuj do czasu, aż składniki będą miękkie. Aby zapobiec ich przypaleniu, można dolać odrobinę bulionu.

 
2. Do składników dodaj pomidory i 100 ml wody. Podgrzewaj do momentu, aż sos się zredukuje. Dołóż szpinak, kolendrę i rybę. Gotuj przez 4 minuty.


3. Całość połącz z kwaśną śmietaną. Potrawę podawaj udekorowaną kolendrą.