Sałatka z kurczakiem tandoori

Kuchnia indyjska kojarzy Ci się tylko z pikantnym curry? Czas na poznanie nowych smaków! Nasza pyszna sałatka to królowa lekkich dań. Poznajcie się bliżej!

Trudność
Ostrość
Czas
80 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 200 g sosu pomidorowego Patak's Tandoori
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 400 g piersi kurczaka
  • 50 g posiekanej mięty
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 200 g sałaty lodowej
  • 200 g pomidorów
  • 1 ogórek
  • 80 g groszku cukrowego
  • olej do smażenia

Przygotowanie

1. Sos pomidorowy Patak's Tandoori wymieszaj z połową jogurtu naturalnego. Dodaj pokrojonego w plastry kurczaka, dobrze połącz, przykryj i wstaw na 1 godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki. 


2. Wymieszaj miętę, sok z limonki i resztę jogurtu naturalnego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 


3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj zamarynowanego kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, po czym pokrój w kostkę. 


4. Sałatę porwij na małe kawałki. Pomidory pokrój w ósemki. Ogórki potnij w plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Sałatę, pomidory, ogórki, groszek cukrowy i kurczaka wrzuć do dekoracyjnej miski. Podawaj z dressingiem jogurtowym.