Sałatka z łososiem curry

Jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Co najważniejsze, osoby dbające o linię mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia!

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 400 g świeżego łososia
  • 1,5 łyżki pasty Patak's Mild Curry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka przeciśniętego czosnku
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub kukurydzy
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie mieszkanki sałat
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka
  • 1 cytryna
  • przyprawy: po ½ łyżeczki soli, kuminu, kolendry, imbiru, czarnego pieprzu, czosnku granulowanego

Przygotowanie

1. W misce wymieszaj pastę Patak's Mild Curry, starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, kolendrę, sok z cytryny, mąkę z ciecierzycy lub kukurydzy i sól. Marynatę połącz z oczyszczonymi filetami z łososia, a następnie całość włóż na 45 minut do lodówki. 


2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Łososia piecz przez 6-7 minut, a następnie rękami podziel na kawałki.


3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ogórek pokrój w plasterki. Mieszankę sałat wrzuć do miski, po czym dodaj do niej łososia, pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka i przyprawy. Sałatkę podawaj z kawałkiem cytryny.