Ser paneer w chrupiącej panierce

Wyjątkowy ser ma to do siebie, że mimo smażenia nie topi się, zachowuje zwartą konsystencję i delikatny smak. Najlepiej smakuje podany od razu po przygotowaniu.

Trudność
Ostrość
Czas
20 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 500 g indyjskiego sera paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
  • 75 g pasty Patak's Tikka Masala
  • 300 ml wody
  • 240 g mąki z ciecierzycy lub 120 g mąki kukurydzianej + 120 g mąki ryżowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do marynaty + do smażenia

Przygotowanie

1. Ser paneer pokrój w trójkąty.

2. Przygotuj marynatę: pastę Patak's Tikka Masala połącz z 1 łyżką oleju. Do marynaty włóż ser paneer, a następnie wstaw do lodówki.

3. Przygotuj ciasto: do miski wlej 300 ml wody. Dodaj sól, pieprz, mąkę z ciecierzycy lub mąkę kukurydzianą wraz z mąką ryżową i miksuj, aż powstanie gładka masa. Odstaw na 5 minut.

4. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej większą ilość oleju. Ser paneer wyjmij z marynaty i obtocz w przygotowanym cieście. Smaż 3-4 minuty, aż się zrumieni, a następnie wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.   

Smakuje z dipem jogurtowo-limonkowym.