Wegetariańska tarta po indyjsku

Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację na ciepło. Takie smakołyki możemy jeść na okrągło!

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 ziemniak
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 50 g cebuli
  • 6 jajek
  • 100 g śmietany kremówki
  • 100 g sera, np. indyjskiego paneer (można zastąpić go serem korycińskim lub tofu)
  • 350 g sosu pomidorowego Patak's Mild Curry
  • olej do smażenia + do formy
  • 1 opakowanie ciasta na tartę

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Ziemniaka obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do rondla i zalej zimną wodą.  Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut, aż będzie miękki, a następnie odcedź.

2. Cebulę i rozmrożony szpinak smaż przez 5 minut (do czasu, aż cebula będzie miękka). Połącz z ziemniakiem.

3. W dużej misce zmiksuj jajka, kremówkę i sos pomidorowy Patak's Mild Curry. Całość połącz z serem i ziemniakami.

4. Ciasto rozłóż w natłuszczonej formie. Wyłóż farsz. Piecz przez 35 minut, aż jajka się zetną.