Wegetariańskie curry z dynią

Zbliża się wizyta znajomego jarosza i nie wiesz, czym go poczęstować? Postaw na sprawdzone curry rodem z Indii, a gość na pewno poprosi Cię o podzieleniem się przepisem.

Trudność
Ostrość
Czas
60 min
Udostępnij
Udostępnij

Składniki

Porcja dla 4 osób
  • 1 ziemniak
  • 200 g dyni piżmowej
  • 100 g bakłażana
  • 350 g sosu pomidorowego Patak's Mild Curry
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 100 g cebuli
  • 200 g czerwonej papryki
  • 100 g cukinii
  • sól i pieprz do smaku
  • kolendra do dekoracji

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ziemniak obierz i wraz z oczyszczoną cukinią pokrój w kostkę. Dynię obierz i po usunięciu nasion pokrój w kostkę. 


2. Ziemniaki, cukinię, dynię wymieszaj z 2 łyżkami oleju w dużej brytfance. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut. 


3. Przygotuj sos: cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień na małej ilości oleju (w razie potrzeby dolej odrobinę wody). Dołóż sos pomidorowy Patak's Mild Curry, gotuj ok. 3 minut, a następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. 


4. Do sosu dodaj upieczone warzywa, pokrojoną na małe kawałki paprykę i cukinię. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż będą półmiękkie. Przed podaniem potrawę udekoruj kolendrą. Smak potrawy świetnie uzupełni ugotowany na sypko ryż lub chlebek naan.